Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Check uw levensverzekering

Inleiding

Veel mensen hebben een levensverzekering lopen of een beleggingsverzekering van type tak 21 of tak 23 waarbij de kinderen mee als begunstigden zijn aangeduid.

Hoe gebeurt dit meestal in de praktijk? De ouders onderschrijven een tak 21 en storten bijvoorbeeld € 50.000 hierin. In de polis worden de kinderen als begunstigden aangeduid.

Bij het overlijden van één van de ouders gaat de fiscus ervan uit dat de helft van de premies is gestort door de overledene en zijn er successiebelastingen verschuldigd op de afkoopwaarde van de andere helft.

Het probleem

Waauit bestaat nu de grote frustratie van vermogensplanners en fiscalisten?

Het probleem zit in het feit dat de kinderen moeten belastingen betalen op een kapitaal dat ze misschien nooit zullen krijgen.

De langstlevende echtgenoot heeft immers het recht als (overblijvende) kredietnemer om de begunstiging te wijzigen of mag hij/zij zelfs het contract afkopen. Dit laatste betekent dat het ganse kapitaal dan naar de langstlevende gaat die dit mag besteden zoals hij/zij zelf wilt.

Vlabel bevestigt wel dat de kinderen later de betaalde erfbelasting kunnen terugvorderen wanneer blijkt dat zij effectief niets gekregen hebben.

Waarom nu mogelijk?

Bij het overhevelen van bevoegdheden werd een Vlaamse belastingadministratie in het leven geroepen en werd er een nieuw wetboek opgesteld: de Vlaamse Codex Fiscaliteit.

Bij de opmaak hiervan werden bepaalde omschrijvingen subtiel aangepast.

Zo lezen we nu in het nieuwe artikel waarop bovenstaande gebaseerd is: 'de sommen,... die aan een persoon kosteloos kunnen toekomen' terwijl er vroeger stond: 'de sommen,... geroepen was kosteloos te ontvangen.

In het eerste geval is met andere woorden iedereen die ooit iets kosteloos kan ontvangen belastbaar hierop (wij zouden ze niet graag allemaal eten geven), in het tweede geval gaat het effectief om erven ingevolge een overlijden.

Waarom vinden wij dit een probleem?

Los van het absurde feit dat u belastingen betaalt op iets dat u nog niet gekregen heeft en misschien ook nooit zult krijgen roept deze regeling wel wat vragen op voor een verdere successieregeling in hoofde van de langstlevende echtgenoot.

De vraag stelt zich immers of er over het gedeelte waarover u belasting betaald heeft nog verdere planning nodig is? Fiscaal heeft u dit gedeelte immers reeds ontvangen. Civielrechtelijk is dit immers totaal niet zeker (zie boven). 

Wat bovendien indien niet alle kinderen waren aangeduid als begunstigden?

U hoeft geen fiscalist te zijn om te begrijpen dat het allemaal heel complex wordt.

Besluit

U begrijpt, beste lezers, dat iedereen die met deze materie te maken heeft op zijn achterste poten stond bij het lezen van de nieuwe interpretatie door Vlabel.

Verscheidene auteurs ventileerden hun ongenoegen in de pers en in de diverse media.

Als gevolg hiervan heeft Minister Tommelein nu beslist om dit standpunt te herbekijken.

Wij hopen alvast dat het gezonde verstand hier spoedig zal zegevieren en dat, hetzij de interpretatie van de wettekst wordt herzien, hetzij het artikel wordt hersteld in zijn oorspronkelijke versie.

Wij volgen het in ieder geval voor jullie verder op.

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.