Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Incorporatie reserves: oeps een nieuwe aandeelhouder Geschreven op 09 June 2015

Situering problematiek

Waarschijnlijk heeft uw vennootschap ook gebruik gemaakt van de uitzonderlijke mogelijkheid om reserves te incorporeren in het kapitaal tegen een éénmalige vergoeding van 10%.

Waarschijnlijk zal u daarbij niet stilgestaan hebben bij de eventuele implicaties die uw huwelijksstelsel kan hebben op deze operatie.

Indien de aandelen van uw vennootschap eigen goederen zijn en u getrouwd bent onder het wettelijk stelsel dan heeft u waarschijnlijk een nieuwe aandeelhouder erbij zonder dat u het zelf beseft.

Vraag is dan: 'Wanneer zijn aandelen eigen goederen?'

Dit zal het geval zijn wanneer u:

  • de aandelen bezat voor uw huwelijk
  • de aandelen heeft geërfd
  • de aandelen heeft geschonken gekregen

Vanwaar komt die nieuwe aandeelhouder?

In het wettelijk stelsel is het zo dat alle aanwinsten gemeenschappelijk zijn. Aangezien dividenden aanwinsten zijn, zijn zij ook gemeenschappelijk.

De oorzaak van het ganse probleem is, de wijze waarop de procedure technisch is moeten verlopen:

  • Stap 1 was een uitkering van reserves / overgedragen resultaat. Hierdoor ontstond een vordering van de aandeelhouders op de vennootschap. Ingevolge de toepassing van artikel 1405 nr. 2 is deze vordering echter gemeenschappelijk aangezien het hier ging om een dividenduitkering.
  • Stap 2 was dan een incorporatie van deze gemeenschappelijke vordering in het kapitaal.
(PS: wat voor de aandeelhouders een vordering is, is voor de tegenpartij, de vennootschap, uiteraard een schuld).

Gevolg

Waarschijnlijk zonder dat iemand dit besefte heeft men aldus zijn partner mede-eigenaar gemaakt van zijn vennootschap voor een zeker percentage. Wanneer er ooit een einde komt aan het huwelijk, hetzij door overlijden, hetzij door echtscheiding, zal de nieuwe aandeelhouder steeds zijn deel uit de vermogenswaarde van de aandelen moeten krijgen.

Was dit wel de bedoeling?

Men kan zich dit inderdaad afvragen. Men had evengoed kunnen opteren voor een regeling waarbij er een rechtstreekse incorporatie van de reserves in het kapitaal ging zijn mits het betalen van een éénmalige belasting van 10%.

In dat geval ging het niet om de uitkering van een dividend en werd het gemeenschappelijk vermogen en dus de partner nergens bij betrokken.

Het gevolg was wel geweest dat duizenden revisorale rapporten niet zouden moeten opgemaakt geworden zijn want een incorporatie van een reserve behoeft geen verslag van een revisor maar een incorporatie van een schuld wel.

Bij dit laatste moet de revisor immers bevestigen dat het hier om een effectieve schuld gaat. Absurd nietwaar: u doet een kapitaalvermindering van 100, betaalt 10% roerende voorheffing en u incorporeert 90. Hiervoor moet een revisor dan een verslag opmaken ter bevestiging dat die 90 klopt.

Wij begrijpen dat veel klanten hier een slecht gevoel bij hadden.

Besluit

Binnen vennootschappen waarbij de aandelen van één partner eigen goed zijn en waarbij men gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid tot incorporatie van de reserves aan een tarief van 10% heeft men, waarschijnlijk zonder het zelf te beseffen, naar onze mening een extra aandeelhouder in het kapitaal.

Wij kijken alvast uit naar (gefundeerde) reacties van collega's of juristen die het hiermee niet eens zijn.

Hoe dan ook, bovenstaande bewijst nogmaals dat je als boekhoudkantoor er niet meer komt indien uw kennis zich beperkt tot boekhouden en belastingen. Onze samenleving is zo complex geworden dat je voor alle vraagstukken interdisciplinair moet gaan beginnen werken op het gevaar af van anders belangrijke zaken of gevolgen over het hoofd te zien. 

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.