Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Hoe uw voordeel alle aard van uw bedrijfswagen berekenen?

Veel werknemers of bedrijfsleiders maken gebruik van een bedrijfswagen. Indien zij deze wagen ook privé gebruiken is er sprake van een voordeel alle aard. Wenst u dit voordeel te optimaliseren, is het van groot belang te weten met welke elementen wordt rekening gehouden in de berekening van het voordeel.

Met welke elementen houdt men rekening om het voordeel van alle aard te bepalen?

De cataloguswaarde 

De cataloguswaarde is de catalogusprijs van het voertuig in nieuwe staat bij verkoop aan een particulier, inclusief opties en werkelijk betaalde btw. Er wordt geen rekening gehouden met kortingen, verminderingen, rabats of restorno's.

In de berekeningsformule wordt rekening gehouden met 6/7 van de cataloguswaarde.

Opmerking: Opties en accessoires maken zoals gezegd deel uit van de cataloguswaarde. Indien u zelf een bijdrage betaalt voor een bijkomende optie, dan kan die bijdrage in mindering gebracht worden van het voordeel.

De leeftijd van het voertuig

Om de leeftijd van het voertuig te verrekenen, wordt de cataloguswaarde vermenigvuldigd met een percentage dat rekening houdt met de periode die is verstreken vanaf de datum van eerste inschrijving van het voertuig.

Periode verstreken sinds de eerste inschrijving van het voertuig (een begonnen maand telt voor een volledige maand)

Percentage waarmee de catalogus-waarde wordt vermenigvuldigd

van 0 tot 12 maanden

100%

van 13 tot 24 maanden

94%

van 25 tot 36 maanden

88%

van 37 tot 48 maanden

82%

van 49 tot 60 maanden

76%

vanaf 61 maanden

70%


De CO² -uitstoot

Het CO2-basispercentage bedraagt 5,5%

  • voor een referentie- CO2- uitstoot van 110 g/km (voor het kalenderjaar 2015) of 107 g/km (voor het kalenderjaar 2016) voor voertuigen met een benzine-, lpg- of aardgasmotor
  • voor een referentie- CO2-uitstoot van 91 g/km (voor het kalenderjaar 2015) of 89 g/km (voor het kalenderjaar 2016) voor voertuigen met een dieselmotor
Wanneer de uitstoot van uw bedrijfswagen hoger ligt dan de referentie-uitstoot wordt het basispercentage met 0,1% per CO2-gram vermeerderd, tot maximum 18%.

Wanneer de uitstoot van uw bedrijfswagen lager ligt dan de referentie-uitstoot wordt het basispercentage met 0,1% per CO2-gram verminderd, tot minimum 4%.

De voertuigen waarvoor geen gegevens over de CO2-uitstoot beschikbaar zijn bij de DIV (Directie voor Inschrijving van de Voertuigen) worden

  • als ze worden aangedreven door een benzine-, lpg- of aardgasmotor, gelijkgesteld met voertuigen met een CO2-uitstoot van 205 g/km
  • als ze worden aangedreven door een dieselmotor, gelijkgesteld met voertuigen met een CO2-uitstoot van 195 g/km

OPMERKING: de omvang van het privéverbruik is niet van belang voor de berekening van het voordeel.

Wanneer is er sprake van een belastbaar voordeel?

Indien je als bedrijfsleider of werknemer gebruik maakt van een bedrijfswagen, kan je enkel belast worden op een voordeel als de fiscus kan aantonen dat deze wagen ook privé gebruikt wordt. Om dit aan te tonen mag de fiscus ook beroep doen op feitelijke vermoedens.

Wanneer je dus als gebruiker bijvoorbeeld aan de hand van een gedetailleerde rittenadministratie kan aantonen dat je met de auto van de vennootschap geen privéverplaatsingen gedaan hebt, dan wordt je in principe niet belast op een voordeel.

In welke gevallen is het wel of niet toegelaten om het voordeel te verminderen?

In sommige gevallen is het toegelaten het voordeel voor een volledig jaar te verminderen. Dit is ondermeer het geval indien:

  • de auto pas wordt aangekocht in de loop van het jaar;
  • de auto verkocht wordt voor het einde van het jaar;
  • de auto pas in de loop van het jaar ter beschikking wordt gesteld;
  • de auto niet voor het volledige jaar ter beschikking wordt gesteld.
Opgelet: wanneer de gebruiker gedurende het jaar verandert van wagen, dan moeten er twee proportionele voordelen berekend worden.

Wat in geval van een tankkaart?

Indien je gebruik maakt van een bedrijfswagen heeft het al dan niet aanwezig zijn van een tankkaart geen invloed op het voordeel. Beschikt u enkel over een tankkaart en niet over een bedrijfswagen, dan is het voordeel gelijk aan de werkelijke waarde van de tankkaart.

Besluit

Mits enkele uitzonderingen moet u het voordeel alle aard voor een bedrijfswagen steeds voor een vollidig jaar aanrekenen. Het aantal privé gereden kilometers of het beperkt aantal dagen privégebruik van de wagen is hierbij niet van tel.

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.