Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Strengere aanpak bij aangifte in de bedrijfsvoorheffing

Vanaf 2016 zal de fiscus onvolledige of niet-ingediende aangiften in de bedrijfsvoorheffing strenger aanpakken. Heel wat vennootschappen dienen immers nog steeds geen of een foutieve aangifte in van de bedrijfsvoorheffing.

Wat betekent dit concreet?

Werkgevers en vennootschappen zijn in principe verplicht bedrijfsvoorheffing in te houden op alle lonen die zij betalen of toekennen aan hun werknemers en bedrijfsleiders. Het bedrag van de bedrijfsvoorheffing wordt bepaald op basis van verschillende schalen. Deze houden rekening met de hoogte van het loon, het belastingvrije minimum en het aantal kinderen ten laste.

Aangiftes in de bedrijfsvoorheffing waarop er geen of weinig bedrijfsvoorheffing vermeld wordt zullen met extra aandacht bekeken worden. 

In het geval het loon lager is dan de laagste schaal dan is er wettelijk gezien geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd. Let wel op! Dit wil niet zeggen dat er geen aangifte moet gebeuren. In dit geval is het verplicht de zogenaamde nihilaangifte in te dienen.

De aangifte van de bedrijfsvoorheffing alsook de betaling hiervan moet gebeuren binnen de 15 dagen na het verstrijken van de periode waarin het loon betaald of toekend werd.

Bedrijfsvoorheffing op voordelen van alle aard?

Een voordeel van alle aard is een voordeel dat een werkgever of onderneming toekent aan een werknemer of bedrijfsleider. Het gaat hier om goederen of middelen van de vennootschap die privé gebruikt worden bijvoorbeeld een bedrijfswagen, een lening aan voordelig tarief, gsm,.... Deze voordelen van alle aard worden beschouwd als een beroepsinkomen en zijn dus ook een vorm van loon. Deze voordelen zijn met andere woorden ook onderworpen aan de regels van de bedrijfsvoorheffing.

Vaak wordt er geen bedrijfsvoorheffing ingehouden omdat er pas bij de afsluiting van de jaarrekening beslist wordt of die voordelen via rekening-courant geboekt worden of op de loonfiche 281.20 van de bedrijfsleider gezet worden. De fiche zelf wordt dan nog wel opgemaakt en ingediend maar doorgaans zonder inhouding van bedrijfsvoorheffing.

Boetes en belastingverhoging vermijden

Het niet indienen van de aangifte of het niet betalen van de bedrijfsvoorheffing kan grote gevolgen hebben. Door in 2016 alles correct in te dienen kan u volgende zaken vermijden:

  • een boete die kan oplopen tot € 1.250;
  • een belastingsverhoging van 10% tot 200%;
  • een verhoging van uw belastbaar loon. Wanneer er te weinig bedrijfsvoorheffing ingehouden wordt, kan de fiscus dat tekort toevoegen aan uw loon als een voordeel van alle aard. Dit zorgt ervoor dat u belastbaar loon zal verhogen en u dus extra belastingen zal moeten betalen.

Besluit

Het is ten zeerste aan te raden de aangifte van de bedrijfsvoorheffing tijdig en correct in te dienen alsook de betaling tijdig door te voeren. Vanaf 2016 zal de fiscus namelijk dergelijke overtredingen systematisch aanpakken met boetes of belastingverhogingen tot gevolg.

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.