Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

 • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
 • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
 • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Een vermogensadviseur is geen financieel planner. Geschreven op 01 February 2014

Inleiding

Eén van de komende dagen of weken zal u waarschijnlijk in de krant zien staan dat 'financieel planner' een beschermd beroep wordt dat zal vallen onder het toezicht van het FSMA (de vroegere bankcommissie).

Binnen AXIS Finance zijn Laurent en ikzelf bezig met het afronden van een tweejarige universitaire masteropleiding in dit kennisgebeid. 

Daarom willen we jullie even laten kennismaken in dit artikel met de competenties van een financieel planner en vooral, wat zij voor jullie kunnen betekenen.

Ook zullen we ingaan op een manier waarop u over vermogen en beleggen kunt nadenken en dat toch wel wat afwijkt van hetgeen u bij een vermogensbankier zal horen.

Graag willen we jullie echter eerst afhelpen van twee waanideeën die bij sommigen bestaan:

 • Niemand, wij herhalen, niemand kan de beurs voorspellen.
 • Voortdurend de markt kloppen is onmogelijk. Een vermogensadviseur kan hoogstens in een bepaald jaar de markt verslaan maar deze kans is 1 op 2. Zij vormen immers de markt. Dat hij dat 2 jaar na mekaar doet is al eerder uitzonderlijk en degene die er in slaagt om 3 jaar na mekaar dit te realiseren zoekt best een andere job want statistisch worden zijn kansen heel klein dat hij dit ook 4 jaar na mekaar doet.

De competenties van een financieel planner

Een goed opgeleid financieel planner zijn gereedschappenkist zal minstens bestaan uit volgende vakken:

 • (macro)economie
 • boekhouding
 • fiscaliteit
 • sociale zekerheid
 • financiële wiskunde
 • beschrijvende statistiek

Dit geeft hem de volgende expertise:

 • Vakoverschrijdende kennis op juridisch, fiscaal, sociaal en economisch gebied
 • Bekwaam om:
  • een cashflow planning uit te werken vanuit een vermogensinventaris en een opbrengsten- en uitgavenanalyse
  • private en professionele vermogensdoelstellingen te beoordelen en te optimaliseren 
 • Inzicht in de elementen die de beleggingsstrategie van cliënten kunnen beïnvloeden
 • Deskundig advies geven rond vermogensopbouw en de waarschijnlijkheid van het behalen van doelstellingen

Waarvoor kan u een beroep doen op deze persoon?

Aangezien niemand het verloop van beleggingsinstrumenten kan voorspellen en niemand voortdurend de markt kan kloppen, waarvoor heb je dan nog een financieel planner nodig?

Binnen een vermogen zijn er twee parameters bepalend: het gewenste rendement en het risico dat u wenst te lopen. Bovendien hangen deze samen: hoe groter het gewenste rendement, hoe meer risico u zal moeten nemen.

Dit is wat banken trachten te achterhalen met uw MIFID-profiel: bent u een conservatieve belegger (weinig risico met laag rendement) of een aggressieve belegger (veel risico met kans op veel winst maar ook veel verlies).

De kunst bestaat er dan in om uw vermogen zo samen te stellen dat u komt tot een uitgebalanceerde spreiding die u enerzijds zekerheid geeft over vermogen dat u nooit mag verliezen en vermogen waarmee risico mag worden gelopen.

Om deze spreiding te bekomen wordt er gebruik gemaakt van statistische modellen. Deze modellen gaan nooit een uitspraak in de trant van:'Met deze samenstelling stijgt uw portefeuille gedurende de komende 3 jaar met 6%'. Dit is onmogelijk.

Wat een financieel planner u wel kan zeggen is: 'Het is 95% waarschijnlijk dat uw portefeuille binnen de 3 jaar gaat stijgen met 6% met een mogelijke foutenmarge van +3 en -3'.

Je ziet het al gebeuren beste lezers: stijgt de portefeuille met 8% dan ben je superman als planner, stijgt ze met 4% dan is het toch maar zwak en stijgt ze maar met 2% (5% kans) dan ben je de pineut. Toch beantwoorden alle drie deze uitkomsten exact aan hetgeen deze persoon u had voorspeld.

Een ander punt dat zowel u als wij moeten durven doen is vergelijken ('benchmarking' in het vakjargon). Zo kwam verleden jaar een klant bij ons die euforisch was over zijn vermogensadviseur die er voor gezorgd had dat in een bepaald jaar zijn vermogen met 12% was toegenomen. Dat jaar was de beurs met meer dan 20% gestegen...

Om over na te denken

Binnen AXIS Finance bieden wij geen financiële producten aan aan onze klanten. Dit geeft ons de mogelijkheid om als neutrale partij een onafhankelijke uitspraak te kunnen doen over de manier waarop uw vermogen door derden wordt beheerd.

Zeggen wat anderen fout doen is een goedkope manier van handelen en helpt u als klant niet. Daarom zullen wij samen met u aan de hand van uw korte, middellange en langetermijnverwachtingen diverse portefeuilles samenstellen die aan uw verwachtingen kunnen tegemoet komen. Uw gewenst rendement en het risico dat hiermee samenhangt zullen hierbij de elementaire variabelen zijn. 

Zo zal u waarschijnlijk veel meer risico willen nemen met een budget dat u aan de kant zet om binnen 10 jaar uw droomauto te kopen dan met het budget dat u nodig heeft om nog gedurende 20 jaar uw huidige levensstandaard te onderhouden.

Het is duidelijk dat dit toch wel iets verder gaat dan de éénzijdige MIFID-beoordeling die u in een bank krijgt. 

Mensen die op een dergelijke bewuste manier met hun vermogen omgaan liggen niet wakker van beurscrashes zoals in 2008. Met dergelijke 'ongelukken' hebben zij immers rekening gehouden.

Wat dacht u trouwens van deze uitsmijter:

Men heeft vastgesteld dat de meeste mensen aandelen kopen wannneer ze praktisch op hun hoogste peil stonden en verkochten wanneer ze op hun laagste waarde stonden.

Vergelijk dit eens met uw eigen beleggingsgedrag... 

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.