Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Hervorming sociale bijdragen Geschreven op 08 July 2014

In onze nieuwsbrief van maart 2014, hebben we enkele tips besproken in verband met de nieuwe regeling voor de berekening van sociale bijdragen. Deze kan u hier nalezen.

In dit artikel gaan we dieper in op wat deze nieuwe regeling precies inhoudt.

 

Vanaf 2015 worden de sociale bijdragen voor bedrijfsleiders op een andere manier berekend. Nu worden deze berekend op het inkomen van drie jaar terug, terwijl ze vanaf 2015 zullen berekend worden op de inkomsten van het jaar zelf. Aanvankelijk wordt een schatting van het inkomen gebruikt als berekeningsbasis van de bijdragen. Wanneer dit inkomen definitief gekend is, worden er regularisaties doorgevoerd.

Wat zijn sociale bijdragen?

Elke zelfstandige moet zich aansluiten bij een sociale kas, ook wel sociaal verzekeringsfonds genoemd. Door kwartaalbijdragen voor de sociale zekerheid te betalen, met name sociale bijdragen, kan een zelfstandige aanspraak maken op sociale uitkeringen zoals arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.

Voorlopige bijdragen

Als gevolg van deze nieuwe regeling zal uw sociaal verzekeringsfonds u elk kwartaal een voorlopige bijdrage vragen.

U hebt hierbij de keuze uit drie soorten voorlopige bijdragen:

  • Wettelijke voorlopige bijdrage: op basis van het inkomen van drie jaar voordien zoals gekend op 1 januari van het bijdragejaar. Deze bijdragen worden bepaald door het sociaal verzekeringsfonds zelf.
  • Verhoogde voorlopige bijdrage: een bijdrage die hoger is dan de wettelijke voorlopige bijdrage, berekend op basis van een door u bepaald geschat inkomen. 
  • Verlaagde voorlopige bijdrage: ofwel de minimumbijdrage (= € 735,83 in 2014) als uzelf verklaart dat uw inkomen lager zal zijn dan de minimumdrempel (€12.870,43 in 2014), ofwel 2 x de minimumbijdrage (€ 1.471,67 in 2014) als uzelf verklaart dat uw inkomen lager zal zijn dan 2x de minimumdrempel (€25.740,87 in 2014).

Regularisatie van de bijdragen

De definitieve bijdrage wordt berekend vanaf het ogenblik dat uw definitief inkomen van het bijdragejaar gekend is. 

Indien u zou kiezen voor de eerste methode, de wettelijk voorlopige bijdrage, is het belangrijk uw inkomsten nauwlettend in het oog te houden! Zijn ze hoger dan eerder bepaald, dan moet u een aanvullende bijdrage betalen. Zijn uw inkomsten lager, dan mag u een vermindering vragen van de voorlopige bijdrage. Dit moet gebeuren in het jaar zelf samen met een geargumenteerde motivatie.

Verhogingen

Hebt u gekozen voor de derde methode waarbij u zelf hebt verklaard dat uw inkomen lager is dan de vooropgestelde drempel, kan het zijn dat u na het bekendmaken van uw definitief inkomen te weinig bijdragen betaald hebt. In dit geval wordt er een verhoging ingevoerd, net zoals bij een eventuele laattijdige betaling. Deze verhoging wordt berekend op het verschil tussen wat moet betaald worden en wat reeds betaald werd en bedraagt 3% van dit verschil per kwartaal. 

Indien u teveel zou betaald hebben, wordt er geen bonus toegekend. Dit is mogelijk bij de tweede methode waarbij u zelf hebt bepaald dat uw inkomsten hoger zullen liggen en u dus een bijdrage hoger dan de wettelijke voorlopige bijdrage heb betaald.

Besluit

Als besluit raden wij u aan om steeds de wettelijke voorlopige bijdragen te betalen, dit zijn diegene bepaald door uw sociaal verzekeringsfonds met uw inkomsten van drie jaar terug als berekeningsbasis; dit om verhogingen van de bijdragen of boetes tegen te gaan. Deze kunnen voorkomen bij een laattijdige betaling of wanneer uw eigen schatting van uw inkomen te laag was en u dus te weinig bijdragen hebt betaald.

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.