Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Het verlaagd btw-tarief van 6%: wanneer van toepassing? Geschreven op 09 June 2015

Bij het uitvoeren van bepaalde werken ontstaan er geregeld discussies over het al dan niet toepassen van het verlaagd btw-tarief van 6%. Om deze reden geven wij u enkele concrete voorbeelden.

Opritten en paden

Bij opritten en paden is het verlaagd btw-tarief van toepassing in geval deze de woning verbinden met de weg. Er moet dus sprake zijn van "een weg die de woning rechtstreeks verbindt met de openbare weg en die gebruikt wordt door de bewoners en/of bezoekers van de woning".

Voorbeelden: een pad van de straat naar de voordeur of een oprit van de straat naar de garage die geïntegreerd is in de woning.

Het verlaagde btw-tarief is echter niet van toepassing wanneer er sprake is van een oprit naar een niet-geïntegreerde garage of een wandelpad in de tuin.

Een aanleg van een parking is steeds aan 21%, tenzij het om de oprit naar de woning gaat.

Garages

Bij garages hangt de toepassing van het verlaagd btw-tarief af van het feit of de garage al dan niet geïntegreerd is in de woning. Indien dit het geval is, is het verlaagd tarief van toepassing. Dit geldt ook voor carports of garages die enkel als fietsenstalling dienen.

Garages gebouwd met het doel om ze te verhuren kunnen niet van het verlaagd btw-tarief genieten.

Terrassen

Om van het verlaagd btw-tarief te kunnen genieten moet het gaan om een terras dat aan de woning grenst. Bij een terras rond het losstaand tuinhuis is het verlaagd btw-tarief dus niet van toepassing.

Afsluitingen

Afsluitingen en omheiningen die een feitelijke scheiding of afbakening van de eigendom vormen, kunnen niet van het verlaagd btw-tarief genieten. 

Zonnewering

Bij de levering en plaatsing van zonnewering aan de buitenkant van de woning is het btw-tarief van 6% van toepassing, bij zonnewering aan de binnenkant van het huis echter niet.

Zwembaden en sauna's

In beide gevallen is er geen sprake van de toepassing van het verlaagd btw-tarief. Ook wanneer het gaat om een terras dat grenst aan het zwembad en de bouw van een poolhouse is dit niet van toepassing.

Tuinwerkzaamheden

Wanneer het gaat om tuinaanleg en -onderhoud, de bouw van een tuinhuis, de aanleg van een vijver of fontein, het plaatsen van tuinverlichting en draineerwerken in de tuin kan je niet genieten van het verlaagd btw-tarief.

Een uitzondering is een daktuin. In dit geval is het verlaagd tarief wel van toepassing aangezien het hier gaat om een groendak.

Besluit

Als besluit kunnen we stellen dat het van groot belang is om na te gaan of het verlaagd btw-tarief van 6% al dan niet van toepassing is alvorens de werken te starten, dit om verrassingen te vermijden.

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.