Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Hoe maak ik een financieel plan op?


  • Wettelijke achtergrond

Wanneer u een bedrijf of activiteit opstart onder een vennootschapsvorm met een beperkte aansprakelijkheid zal u een financieel plan moeten opmaken. Het financieel plan laat toe na te gaan of u voldoende middelen heeft om gedurende de eerste twee jaar na de oprichting te overleven. In geval van faling binnen de 3 jaar na de oprichting zal de rechtbank immers op basis van het financieel plan onderzoeken of de oprichters al dan niet voldoende kapitaal voorzien hadden en desgevallend hen privé aansprakelijk stellen mocht dit niet het geval zijn. Dit is de befaamde oprichtersaansprakelijkheid.

  • Wat is het concreet?

U maakt voor de eerste twee jaar een overzicht van alle kosten die u verwacht te zullen hebben alsook van de omzet. Vervolgens verwerkt u dit resultaat in een balansstructuur waarbij de nettocashflow op het einde van het jaar de sluitpost van uw opstelling zal uitmaken. Op basis hiervan kan u dan beoordelen of het kapitaal dat u wenst te investeren in uw vennootschap volstaat om uw activiteit te financieren en aldus een overlevingskans te geven.

  • Welke gouden tip kan ik hiervoor gebruiken?

Er is maar 1 tip die wij u kunnen geven en die zich ruimschoots terug verdient: doe een beroep op een gekwalificeerd accountant/boekhouder met een paar jaren praktijkervaring. De redenen liggen voor de hand. Ten eerste is deze persoon in staat om de cijfers die u hem zal doorgeven in een door de wet vereiste vorm te gieten maar bovenal zal hij door zijn ervaring met uw beroepssector en zijn kennis van de ondernemerswereld u kunnen waarschuwen voor zaken waar u als opstarter niet stil bij staat. Stel in ieder geval uw financieel plan met voldoende realiteitszin op en stem regelmatig uw actuele cijfers af met de gebudgetteerde in uw plan. Dit zal u toelaten om snel te kunnen anticiperen op onverwachte tegenslagen en te kunnen bijsturen waar nodig.

Besluit

Maak van uw financieel plan uw ondernemingstool nummer 1 en u zal nooit voor verrassingen komen te staan.

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.