Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Waar moet ik op letten als ik mijn onderneming wens te verkopen?

Uw onderneming voorbereiden

Het eerste waar je voor moet zorgen is dat je de komende drie jaar zoveel mogelijk winst maakt. Veel winst betekent immers dat de rendementsmethode en de DCF-methode hoge bedragen zullen opleveren (zie artikel: ‘Hoe waardeer ik mijn onderneming') en je dus meer voor uw aandelen zal incasseren. Wat je betaalt binnen uw onderneming win je dubbel en dik terug in uw onbelaste verkoop van uw aandelen.

Het tweede waar je moet voor zorgen is dat je als bedrijfsleider misbaar wordt. Ondernemers willen doorgaans geen onderneming overnemen om er zelf dag in nacht in te gaan werken. Uw vennootschap moet met andere woorden perfect kunnen draaien zonder u.

Een laatste punt tenslotte is het zwart. Een ervaren onderhandelaar die geconfronteerd wordt met een zwart circuit maakt hierbij direct de volgende overweging en berekeningen: ‘Zwart circuit betekent fraude - Fraude betekent dat de fiscus 7 jaar kan terug gaan - Het vermelde bedrag x 7 jaar x 34% belasting is een reëel risico waarmee mijn klant/koper de komende jaren kan geconfronteerd worden. Dit trekken we af van de prijs of wordt minstens gedurende x aantal jaar geblokkeerd.

Kortom: als je wilt verkopen elimineer uw zwarte circuits (zoveel mogelijk).

De waarde is niet gelijk aan de prijs

Het grootste misverstand dat er bestaat bij de ondernemer die zijn zaak verkoopt is dat de waarde gelijk is aan de prijs. Dit is mogelijk maar is meestal niet het geval. De waarde is een objectief gegeven op basis van een wiskundige/boekhoudkundige berekening met technieken die algemeen aanvaard worden, de prijs is een subjectief gegeven. De prijs is, wat een gek wilt geven voor uw onderneming.
Boerenverstand is een essentiële vereiste bij het verkopen van een onderneming: de koper moet een keuze maken tussen een risicoloze belegging op de bank tegen een gegarandeerd rendement en een risicovolle belegging in een onderneming tegen een verwacht rendement waar hij meestal nog eens hard zal moeten voor werken. Het verschil in rendement moet dus substantieel zijn!

Besluit

Wilt u uw onderneming verkopen dan zal u zich dienen voor te bereiden wenst u zo'n hoog mogelijke prijs hiervoor te krijgen. Belastingen betalen, uzelf misbaar maken en eliminatie van eventuele zwarte circuits zullen hierbij dikwijls een noodzaak blijken.

Verwar ook nooit de waarde van uw onderneming met de prijs die u eventueel zal krijgen. U mag honderden waarderingen maken, wanneer er geen kopers zijn zal u geen euro ontvangen. Anderzijds is het mogelijk dat u met een lage waardering zit maar dat er zoveel geïnteresseerde kopers zijn dat de uiteindelijk geboden prijs ten gevolge van het wederzijds opbod niets meer te zien heeft met de reële waarde.

Eén ding is echter zeker: het is een complex proces dat de nodige voorbereidingstijd vraagt en waarbij u zich best laat bijstaan door mensen die ervaring hebben hierin alsook in het voeren van onderhandelingen met experts van een tegenpartij.

Wij hebben die mensen bij AXIS Finance. Aarzel dan ook niet om ons hiervoor te contacteren.

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.