Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Welke uitgaven mag ik als beroepskost aftrekken? Geschreven op 10 August 2014


Het is niet altijd eenvoudig om te weten welke kosten aftrekbaar zijn als beroepskost en welke niet. Hieronder kan u een overzicht vinden van de meest voorkomende kosten waarover twijfel mogelijk is.

Zakenreis in combinatie met privévakantie. Welke kosten zijn aftrekbaar?

Stel: U gaat als zaakvoerder naar een congres van drie dagen in Portugal. Om het aangename aan het noodzakelijke te koppelen, blijft u na afloop van dit congres nog enkele dagen ter plaatse om te ontspannen.

In dit geval zijn enkel de kosten, zoals restaurantkosten, verplaatsingskosten,... die gemaakt worden tijdens de drie dagen van het congres als beroepskost aftrekbaar. Deze kunnen op twee manieren worden ingebracht in de boekhouding; enerzijds kan u alle kastickets en bewijzen gedurende de drie dagen bijhouden en dus de werkelijke kost inbrengen. Anderzijds kan u opteren voor een forfaitair bedrag per dag. Een overzicht van deze forfaitaire bedragen kan u hier terugvinden. 

Met andere woorden: uitgaven die u sowieso zou gedaan hebben indien u enkel het congres had bijgewoond zijn beroepskosten. Een voorbeeld hiervan is de vlucht naar Portugal. 

Mag ik restaurantkosten aftrekken als beroepskost?

Restaurantkosten zijn slechts gedeeltelijk en onder bepaalde voorwaarden als beroepskost aftrekbaar. Het gedeelte dat aftrekbaar is als beroepskost, bedraagt slechts 69% van de totale kost, rekening houdende dat het bezoek plaatsvindt op een weekdag.

Stel: U gaat op een zaterdagmiddag met iemand op zakenlunch, dan wordt de volledige restaurantkost standaard aanzien als een privéuitgave en wordt dit dus niet aanzien als een aftrekbare beroepskost. U zal in dit geval met extra bewijskrachtige gegevens moeten komen om dit als beroepskost te laten aanvaarden.

TIP: noteer steeds op uw bonnetje met wie u gaan eten bent.

Business seats bij een voetbalploeg, aftrekbaar als beroepskost of niet?

Bij het kopen van business seats bij bijvoorbeeld een voetbalploeg in eerste klasse, is het volledige bedrag (exclusief BTW) aftrekbaar. Ook de BTW op dit bedrag kan via de BTW-aangifte volledig worden gerecupereerd. Dit is een uitzondering op de regel. In principe is de btw op onthaalkosten immers niet aftrekbaar.

Is een verkeersboete aftrekbaar?

Er zijn twee soorten verkeersboetes

  • een boete voor te snel rijden: deze is niet aftrekbaar als beroepskost. 
  • een parkeerboete: hier zijn er twee mogelijkheden. Enerzijds kan de boete omschreven staan als extra vergoeding voor betalend parkeren: in dit geval is deze kost aftrekbaar zoals andere autokosten (afhankelijk van het CO2-percentage). Anderzijds kan het gaan om een werkelijke boete voor niet-betaling: dan is ook deze kost niet aftrekbaar.

Is sponsorgeld aftrekbaar als beroepskost?

Stel: U sponsort met uw zaak de lokale voetbalploeg en wenst deze kosten als beroepskosten af te trekken.

Hierover bestaat er onenigheid.

Wanneer het gaat om publiciteitskosten zijn deze in principe aftrekbaar, maar bij sponsorgelden is de administratie geneigd om dit niet als publiciteitskosten aan te duiden en dus de aftrekbaarheid te verwerpen. Sommige rechtbanken stemmen hiermee in, andere staan de aftrek wel toe.

Wil u zeker zijn, contacteer ons dan op voorhand zodat wij u tips kunnen geven over de manier waarop u dit dient aan te pakken.

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.