Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Welke uitgaven mag ik als beroepskost aftrekken? - deel 2 Geschreven op 10 September 2014

Het is niet altijd eenvoudig om te weten welke kosten aftrekbaar zijn als beroepskost en welke niet. Hieronder kan u een overzicht vinden van de meest voorkomende kosten waarover twijfel mogelijk is.

Kosten van cursussen of seminaries: aftrekbaar of niet?

Niet altijd. Alles hangt af van welke opleiding het is.

Deze moet namelijk gerelateerd zijn aan de job die u uitvoert. Volgt u als schilder bijvoorbeeld een cursus kleuradvies, dan zijn alle kosten die hieraan verbonden zijn aftrekbaar. Dit gaat niet alleen om het inschrijvingsgeld, maar ook om verplaatsingskosten, lesmateriaal en dergelijke. Diezelfde schilder die een kookcursus volgt, mag deze kosten dan uiteraard niet aftrekken als beroepskost. 

Wat wordt verstaan onder beroepskledij? Wat is er dan aftrekbaar en wat niet?

Hierin kan onderscheid gemaakt worden tussen drie categorieën:

  • specifieke beroepskledij bestaat ten eerste uit wat door de overheid wordt verplicht namelijk een helm, veiligheidsbril, enzovoort. Ten tweede is er de bijzondere kledij; doktersjas, werkvest van slager... Deze kosten zijn volledig aftrekbaar.
  • gewone kledij:een maatpak of een mooie jurk zijn zaken die u kan dragen om te werken, maar deze kunnen ook gedragen worden in uw privéleven. Om deze reden zijn deze kosten niet aftrekbaar.
  • een derde categorie zijn de twijfelgevallen. Wat met de outfit van een zanger of het trainingspak van een voetbaltrainer bijvoorbeeld?

Mag ik kosten van een adviseur aftrekken?

Het lijkt misschien logisch dat u kosten van het verkrijgen van advies inzake fiscaliteit mag aftrekken. Toch is dit lange tijd moeilijk geweest. 

Nu is het bijna altijd toegestaan deze kosten af te trekken; dit kan gaan om assistentie bij het invullen van een belastingaangifte tot complexere dossiers.

Is het loon dat ik aan mijn kind betaal ook aftrekbaar?

Of u nu loon uitbetaalt aan iemand binnen of buiten het gezin, maakt geen verschil. Personeelskosten zijn steeds aftrekbaar. Hier zijn voorwaarden aan verbonden namelijk het loon mag niet meer zijn dan normaal, er moet een prestatie voor geleverd zijn en het moet op fiche staan.

Opgelet: indien u loon uitkeert aan uw kind, mag hij/zij niet meer ten laste zijn van u.

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.