Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Kan ik al overlaten en toch nog controle behouden?

  • Situering

De overheid heeft er inderdaad voor gekozen om de overdracht van ondernemingen nog tijdens het leven van de bedrijfsleider te bevoordeligen door het schenkingstarief van familiale ondernemingen op 0% te zetten.
Noteer dat deze uitzondering echter niet geldt voor patrimoniumvennootschappen. De onderneming moet een reële economische activiteit uitoefenen.

Anderzijds is het altijd een enorme stap voor de vader-bedrijfsleider om van vandaag op morgen de controle over zijn baby te zien verdwijnen en niets meer te zeggen hebben over het bedrijf waar hij gans zijn leven aan gebouwd heeft. Het is ook goed mogelijk dat de kinderen zelf nog niet voldoende maturiteit en/of ervaring hebben om deze verantwoordelijkheid nu reeds op hun schouders te nemen.

  • Oplossingen

De vraag is dan natuurlijk: hoe kan ik controle behouden en toch gebruik maken van de goedkope schenkingstarieven die er bestaan?
Hiervoor zijn verschillende technieken maar we lichten er alvast een uit: u kan gebruik maken van wat men noemt een ‘controlevehikel'. Dit is een vennootschap die je er tussen gaat schuiven en die u toelaat van reeds de eigendom of een gedeelte ervan door te schuiven en toch zelf de controle te behouden. Hiervoor zal het nodig zijn dat de nodige zekerheden ingebouwd worden dat u zaakvoerder bent en enkel met uw goedkeuring kan afgezet worden.

Ook hier zal u de keuze hebben tussen verschillende ‘vehikels' die elk hun voor- en nadelen hebben en ook een verschillende kostprijs zullen hebben qua oprichting en opvolging.
Bovendien heeft een dergelijke opzet als voordeel dat u daarin ook uw andere roerende goederen kan in onderbrengen en deze ook alzo gratis overdragen aan uw nakomelingen zonder dat u hier de controle over verliest.

Besluit

Aarzel niet om ons hierover te contacteren en samen met u te kijken welke oplossing er het best aansluit bij uw wensen. Dergelijke operaties kunnen wij van A tot Z begeleiden inclusief de jaarlijkse opvolging zodat u zich kan beperken tot 1 aanspreekpunt om dit rond te krijgen.

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.