Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Op welke manier kan ik alles overlaten aan mijn kinderen?


  • Toelichting

De politiek heeft ervoor gekozen om de overdracht van ondernemingen bij voorkeur te laten gebeuren tijdens het leven van de ondernemer. Men realiseert dit standpunt door het vererven van (de aandelen van) een zaak duurder te maken dan de schenking.

Een familiale vennootschap vererven gebeurt immers aan een tarief van 3% terwijl de schenking tijdens het leven gebeurt aan 0%.

U heeft er dus alle belang bij om voor uw overlijden uw zaak reeds over te dragen aan uw kinderen.

Alvorens u dit doet zal u zich echter moeten afvragen of u voldoende privémiddelen heeft, rekening houdende met uw pensioen, om uw levensstandaard te onderhouden of bent u nog afhankelijk van inkomsten uit uw vennootschap. Wanneer u immers uit de vennootschap stapt dan zal u veel uitgaven die nu gebeuren door de vennootschap (vbd. wagen) privé moeten betalen.

Voor de eenvoud gaan we hierbij uit van het feit dat uw onderneming is ondergebracht in een vennootschap en dat u zich geen zorgen maakt omtrent de verdere controle.

Wij behandelen in een ander artikel de overdracht van een zaak die niet in een vennootschap is ondergebracht evenals de problematiek van de controle.

  • Hypothese 1: U beschikt over voldoende privévermogen

Schenk de aandelen vandaag aan 0% via een Belgische notaris.

Laat u bij deze operatie steeds adviseren over de mogelijkheden en clausules die u bij deze akte kan laten opnemen. Wij gaan ervan uit dat u liever niet geconfronteerd wordt met het feit dat uw zaak tijdens uw leven voor een gedeelte in handen komt van een vreemde familie. Wat indien uw kinderen voor u zouden te komen overlijden? Mogen zij morgen uw zaak doorverkopen? Dit en nog veel andere vragen en mogelijkheden kunnen perfect ingedekt worden in de schenkingsakte en zorgen ervoor dat er na de schenking geen onaangename of ongewenste gebeurtenissen plaatsvinden.

  • Hypothese 2: U beschikt niet over voldoende privévermogen

In dat geval zal u de aandelen moeten verkopen aan uw kinderen. Met de opbrengst vult u dan uw bestaand privévermogen aan. Heeft u dan nog te weinig om tot het einde van uw dagen zonder financiële zorgen te kunnen leven dan is het eenvoudigweg nog te vroeg om uw zaak over te dragen en zal u nog een x aantal jaar moeten verder werken om uw financiële onafhankelijkheid te kunnen realiseren.

Noteer dat het berekenen van financiële onafhankelijkheid een moeilijke oefening is waarbij u rekening zal moeten houden met onvoorziene gebeurtenissen zoals invaliditeit of overlijden en de financiële implicaties die dit meebrengt. Wij beschikken over rekenmodellen om samen met u deze oefening te maken zo u dit wenst.

Ook staan wij u graag bij om u te tonen hoe u uw privévermogen op fiscaalvriendelijke manieren kan aanvullen zodat de last van de overname voor uw kinderen eventueel minder wordt.

In dit stadium zal u geconfronteerd worden met de vraag: wat is een faire waarde welke ik kan vragen aan mijn kinderen? Wij maken hiervoor een waarderingsverslag waarbij we een berekening maken op basis van algemeen aanvaarde technieken.

Besluit

Uw zaak overlaten aan uw kinderen is een activiteit die u maar 1 keer in uw leven zal doen en waarbij zoveel aspecten komen kijken dat het praktisch onmogelijk is om dit zonder professionele ondersteuning op een gefundeerde manier te doen. De eindbeslissing zal echter steeds door u moeten genomen worden.

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.