Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Wat gebeurt er als ik mijn zaak definitief stopzet?


  • Analyse Directe Belastingen (personen- en vennootschapsbelasting)

Veel zal er van afhangen of u uw bedrijf als zelfstandige voerde of onder de vorm van een onderneming.

Zelfstandige

Indien u als zelfstandige uw zaak stopzet zal u eerst uw zaak dienen te liquideren. Dit betekent dat u alle activa (gebouw, voertuigen, installaties, machines, kantoormateriaal,...) die u gebruikte om uw activiteit en die u privé niet meer kan gebruiken dient te verkopen. Ook uw handelsvoorraad zal u dienen uit te verkopen.

De belasting is als volgt:

  • Winst op cliënteel (de 'dorpel', de 'zulle'): 16.5% (+ aanvullende gemeentebelasting (AGB)). Hiervoor moeten wel een paar voorwaarden worden vervuld.
  • Winst op de verkoop van uw materiaal, wagens, installaties,...: 16.5% (+ AGB).
  • Winst op de liquidatie van uw voorraden: het normale (progressieve) tarief tot 50% + AGB).

Draagt u uw zaak over aan uw echtgenote of aan erfgenamen in rechte lijn dan gaat de fiscus ervan uit dat u zal kiezen voor het 'voortzettingsstelsel' en zijn er geen belastingen verschuldigd. Lees echter ook ons artikel 'Hoe kan ik mijn activiteit schenken met betaling van belastingen en toch winst maken?'.

Vennootschap

Indien u uw aandelen of handelsfonds (= de activa waaruit uw activiteit bestaat) niet kan verkopen dan zal u uw zaak dienen te liquideren.

Het belastingregime is het normale regime (33.99%).

  • Analyse BTW

Ofwel zal u gebruik kunnen maken van de vrijstellingsregeling van artikel 11 indien u uw handelszaak of een bedrijfstak verkoopt of anders zal u gewoon het van toepassing zijnde BTW-tarief toepassen.

De zaken die u niet heeft kunnen of willen verkopen die krijgen een privékarakter. Hier is het echter mogelijk dat u geconfronteerd wordt met een herziening. Dit komt neer op een terugstorting van de eertijds (teveel) in aftrek genomen BTW.

Roerende bedrijfsmiddelen, zoals een camionette of machines, hebben een herzieningstermijn van 5 jaar. Voor onroerende goederen is de herzieningstermijn 15 jaar.

Dit betekent in de praktijk dat je voor de ene categorie zult BTW moeten terug storten in de mate dat je de goederen geen 5 jaar beroepsmatig hebt gebruikt en voor onroerende goederen geldt de termijn van 15 jaar.

Ervaring leert dat dit kan aanleiding geven tot grote bedragen en men hier dus de nodige aandacht dient aan te besteden.

Besluit

De stopzetting van de handelszaak is een fiscaal complexe zaak die mogelijk heel wat belastingen met zich meebrengt. Informeer u tijdig zodat u niet geconfronteerd wordt met onaangename verrassingen.

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.