Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Wat is een holding en hoe kan ik hiermee optimaliseren?

Wat is een holding?

Een holding is eigenlijk niets meer of minder dan een vennootschap waarin u de aandelen van uw werkvennootschap(pen) onderbrengt en die voornamelijk winst haalt uit uitgekeerde dividenden. Vennootschapsrechtelijk kan die om het even welke vorm aannemen: BVBA, NV, CVBA,... 

Dergelijke structuur kan een aantal voordelen opleveren zoals het hebben van een duidelijke structuur van bestuur, de mogelijkheid van interne leningen en een spreiding van het risico bij beleggingen. Het laat ook de toepassing van belastingvriendelijke technieken toe bij erfopvolging en successieplanning.

Hoe werkt nu zo'n holding?

De werkvennootschap draait winst en betaalt hierop belastingen. De nettowinst die nadien overblijft kan onder vorm van dividenden doorgesluisd worden naar de holding. Om nu te vermijden dat deze nogmaals zou belasting moeten betalen op iets dat reeds belast is geweest heeft de overheid het systeem van de DBI-aftrek (Definitief Belaste Inkomsten) uitgewerkt. Dit betekent dat dividenden bij uw holding als ontvangende vennootschap voor 95% vrijgesteld zijn.

Door de vennootschap op te richten via een inbreng in natura van de aandelen van uw werkvennootschap(pen) of door ze eenvoudigweg te verkopen aan uw holdingvennootschap, kan u op een belastingvriendelijk manier het geld achteraf overbrengen naar uw privé.

Er kan ook geoptimaliseerd worden in termen van de NIA (lees het artikel: 'Notionele Intrestaftrek, wat is dat?')

U zal wel begrijpen dat de fiscus dit alles met argusogen bekijkt. Zo zijn er verschillende wetten gemaakt die de optimalisatiemogelijkheden beperken. De belangrijkste troef die ze hierbij hebben is echter de befaamde en beruchte antimisbruikbepaling. Richt u een holding op enkel en alleen voor de fiscale voordelen dan zal de fiscus uw ganse opzet verwerpen en zal dit doorgaans leiden tot een hoge belastingvordering.

Besluit

Het gebruik van de holding heeft diverse voordelen waaronder de fiscale doorgaans de doorslag geven voor het opzetten ervan. De fiscus weet dit echter ook en zal dan ook elke oprichting en gebruik van een dergelijke constructie minutieus onderzoeken om te zien of zijn geen motieven vindt om uw ganse opzet te verwerpen.
Laat u daarom steeds bijstaan door experts indien u dergelijke strategieën overweegt.

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.