Contacteer ons

Naam: *
Voornaam: *
Bedrijf:
Telefoon: *
Email: *
Bericht: *
 

Vestigingen AXIS Finance

  • Kerkskenhoek 72 - 9450 HAALTERT 
  • Gaston Oomslaan 140, 3581 BEVERLO 
  • Citadellaan 2 - 9293 DIEST 

Telefonische bereikbaarheid: 053/85.98.98

Ma. tot don.:van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u30
Vrij.: van 9u30 tot 12u00 en van 14u00 tot 15u30

BTW BE 0439.913.806 | RPR - Gent, afdeling Dendermonde
KBC: 736-0308716-28 | IBAN: BE26 7360 3087 1629
info@axisfinance.be | 

X

Het luchtkasteel van de langstlevende

Situatieschets

Wij gaan het in dit artikel hebben over het echtpaar zonder nakomelingen. De man heeft nog een broer en de vrouw heeft nog een oom. Beiden hebben gans hun leven gewerkt wat het hen mogelijk heeft gemaakt om een mooie gezinswoning te hebben evenals een behoorlijke beleggingsportefeuille. De vrouw heeft van haar ouders een gezellig appartementje aan zee geërfd waar het echtpaar al jaren wekelijks van geniet.

Met andere woorden, deze mensen hebben hun zaakjes op het droge maar dan slaat het ongeluk toe. De vrouw komt om in een auto-ongeluk en de man blijft alleen achter. Gelukkig was hij gehuwd volgens het wettelijke stelsel (zonder huwcontract) en zal, los van het menselijke drama die dit natuurlijk meebrengt, het financiële drama beperkt blijven gezien hij alles erft in rechte lijn van zijn echtgenote.

Maar erft hij wel alles?

Het erfrecht van de langstlevende

Helaas, beste lezers, het erfrecht met zijn wettelijke gevolgen wordt een keiharde realiteit wanneer de oom opduikt en zijn erfrechten claimt namelijk de blote eigendom op het appartement aan de kust. De langstlevende in het wettelijk stelsel erft immers slechts de volle eigendom van het gemeenschappelijk vermogen en het eigen vermogen (wat je bezat voor het huwelijk of geërfd hebt of geschonken gekregen) van de overledene wordt opgesplitst: het vruchtgebruik gaat naar de langstlevende en de blote eigendom gaat naar de familie van de vrouw.

Het is nog erger indien er een scheiding van goederen was want dan waren alle goederen, inclusief de gezinswoning 50/50 eigendom van de beide partners en erft de langstlevende enkele het vruchtgebruik op de eigen goederen van de vrouw en haar familie de blote eigendom dus ook op 50% van de gezinswoning en de beleggingsportefeuille.

Indien je dan bovendien die oom gedurende jaren niet gezien hebt of, in het slechtste geval, een heel slechte relatie mee hebt dan wordt dit een heel zure appel.

Advies

Het grootste advies dat wij hierin kunnen geven is de evidentie zelf: ga bij erfrecht nooit uit van zaken die u evident lijken maar bevraag u steeds op voorhand indien je hier zelf niet in thuis bent.

Advies twee: laat steeds een huwcontract met uitgebreide keuzebedingen opmaken aangevuld met een testament van elke partner zodat bovenstaande toestanden niet meer kunnen voorkomen.

En het laatste en belangrijkste advies: ga hiervoor langs bij mensen die hier dagelijks beroepsmatig mee bezig zijn zodat deze documenten op maat gemaakt worden en geen invulmodellen uit een computer zijn.

Contacteer ons

 

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.